Ένα μήνα πριν το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων της φετινής χρονιάς, θα προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε τα δεδομένα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι κυπριακές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της σεζόν 2024/25. Κατ’αρχάς να αναφέρουμε ότι το παρόν κείμενο γράφεται με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή ενώπιόν μας. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι κυπριακές ομάδες το ερχόμενο καλοκαίρι.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η φάση των ομίλων και στις τρεις διοργανώσεις της UEFA (Champions League, Europa League, Conference League) θα είναι διαφορετική. Κάθε διοργάνωση θα έχει τη μορφή ενός ενιαίου πρωταθλήματος. Όμως, για τη φάση των ομίλων θα αναφερθούμε μετέπειτα, όταν θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς τις συμμετέχουσες ομάδες. Προς το παρόν, ας εξετάσουμε τα δεδομένα στα προκριματικά.
Η πρωταθλήτρια Κύπρου εξασφαλίζει εισιτήριο για τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League και είναι αρκετά πιθανόν να βρίσκεται στους «ισχυρούς» του γύρου. Αυτό σημαίνει ότι θεωρητικά θα αντιμετωπίσει πιο εύκολους αντιπάλους και θα έχει καλές πιθανότητες πρόκρισης. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα στα πρωταθλήματα των χωρών μελών της UEFA, ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος βρίσκεται στην 1η θέση του Παγκυπρίου πρωταθλήματος, θα έχει ως πιθανούς αντιπάλους τις εξής ομάδες:

 

 

Όπως αντιλαμβάνεστε, με εξαίρεση ορισμένες ομάδες, υπάρχουν αρκετές ελπίδες πρόκρισης στον 3ο προκριματικό του Champions League. Ωστόσο, σε περίπτωση αποκλεισμού από τον 2ο προκριματικό, ο πρωταθλητής Κύπρου θα συνεχίσει στον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League και το μονοπάτι των πρωταθλητών που περιλαμβάνει τις αποκλεισμένες ομάδες των δύο πρώτων προκριματικών του Champions League. Στον 3ο προκριματικό του Champions League, o πρωταθλητής Κύπρου θα τεθεί αντιμέτωπος με ομάδες υψηλότερου επιπέδου, όμως όχι υπερδυνάμεις. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι πιθανοί αντίπαλοι εκεί μπορεί να είναι οι εξής ομάδες:

Σε περίπτωση αποκλεισμού από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, η πρωταθλήτρια κυπριακή ομάδα θα συνεχίσει στα πλέι-οφ του Europa League και παράλληλα θα έχει εξασφαλισμένη θέση στη φάση ομίλων του Conference League.

Στα πλέι-οφ του Champions League, ενδεικτικά κάποιοι πιθανοί αντίπαλοι για την ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει είναι οι εξής:

 

Ας αφήσουμε ως εδώ τα δεδομένα που προκύπτουν για τον πρωταθλητή Κύπρου και ας εξετάσουμε τα δεδομένα που θα έχει ο κυπελλούχος Κύπρου στον 1ο προκριματικό του Europa League. Στο ενδεχόμενο που το κύπελλο θα το κατακτήσει η Ομόνοια, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκεται στους «ισχυρούς» του γύρου. Ωστόσο, αν το κύπελλο πάει προς Πάφο μεριά, τότε η ομάδα της Πάφου θα βρεθεί στους «ανίσχυρους» του γύρου. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι αντίπαλοι του τριφυλλιού θα προκύψουν από τους κυπελλούχους Σλοβενίας, Κοσόβου, Δανίας, Πολωνίας, Ουγγαρίας, Σουηδίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ιρλανδίας.

Σε αντίθετη περίπτωση, πιθανοί αντίπαλοι για την Πάφο θα είναι κυπελλούχες ομάδες όπως Σέριφ Τίρασπολ, Βαντούζ Λίχτενσταϊν, Ρίγα Λετονίας και κυπελλούχοι Ελλάδας, Ισραήλ, Αζερμπαϊτζάν, Σλοβακία, Καζακστάν. Όμως επειδή πολλοί τελικοί κυπέλλου δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί, θα χρειαστεί να περιμένουμε για να ξεκαθαρίσουμε οι πλείστες ομάδες.

Να πούμε ότι σε ενδεχόμενο αποκλεισμό από τον 1ο προκριματικό του Europa League, ο κυπελλούχος Κύπρου συνεχίζει στον 2ο προκριματικό του Conference League, συνεπώς έχει ακόμα ένα «μαξιλαράκι».

Σε περίπτωση πρόκρισης στον 2ο προκριματικό του Europa League, είναι επίσης πιθανόν η Ομόνοια με τους 12.000 βαθμούς που κουβαλά στον συντελεστή της, να βρεθεί και εδώ στους «ισχυρούς» και να αποφύγει ομάδες που θα κατακτήσουν το κύπελλο σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Πορτογαλία, το Ισραήλ, η Αυστρία και η Τουρκία. Κι εδώ, στο ενδεχόμενο αποκλεισμού, θα μπορεί να συνεχίσει στον 3ο προκριματικό του Conference League.

Στον 3ο προκριματικό του Europa League, θα προστεθούν ομάδες που θα κατακτήσουν το κύπελλο σε Κροατία, Σερβία, Τσεχία. Ο αποκλεισμός από αυτόν τον προκριματικό, οδηγεί στα πλέι-οφ του Conference League, καθώς επίσης και ένας πιθανός αποκλεισμός από τα πλέι-οφ του Europa League εξασφαλίζει θέση στη φάση ομίλων του Conference League. Θα έχουμε καιρό, όμως, μέχρι τότε να εξετάσουμε τα δεδομένα της παρούσας στιγμής αν με το καλό αγωνίζεται εκεί ο κυπελλούχος Κύπρου.

Πάμε να δούμε τα δεδομένα και στο Conference League, όπου οι ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν θα ξεκινήσουν την προσπάθειά τους από τον 2ο προκριματικό. ΑΕΚ, ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια, αν αγωνιστούν σε αυτή τη διοργάνωση, θα βρεθούν στους «ισχυρούς και θα αντιμετωπίσουν ομάδες εμφανώς πιο αδύναμες. Άρης και Πάφος κουβαλούν χαμηλότερο συντελεστή και πολύ πιθανόν να είναι «ανίσχυρες» και να έχουν πιο δύσκολο έργο. Εδώ, οποιοσδήποτε αποκλεισμός δεν έχει «μαξιλαράκι», συνεπώς, οι ομάδες που αποκλείονται πηγαίνουν σπίτια τους.

Να αναφέρουμε επίσης ότι εφόσον ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια αγωνιστούν στο Conference League και φτάσουν μέχρι τα πλέι-οφ, τότε είναι πολύ πιθανόν να βρίσκονται σε όλους τους προκριματικούς ως «ισχυροί».

Καταληκτικά, να αναφέρουμε ότι οι κληρώσεις των δύο πρώτων προκριματικών θα διεξαχθούν στις 18 και 19 Ιουνίου και ότι ο πρώτος ευρωπαϊκός αγώνας κυπριακής ομάδας θα διεξαχθεί στις 11 Ιουλίου με την κυπελλούχο μας να ανοίγει την αυλαία. Η πρωταθλήτρια ομάδα καθώς και οι δύο ομάδες που θα αγωνιστούν στο Conference League θα δώσουν τους πρώτους τους αγώνες δύο εβδομάδες αργότερα.

– RetroKing