Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβάμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος
– Νίκος Καζαντζάκης

13 Δεκεμβρίου 2023. Ο Βάλντας Νταμπράουσκας αποχαιρετά τον ΟΦΗ με μια αναρτηση που περιέχει τα πιο πάνω λόγια του θρυλικού Νίκου Καζαντζάκη. Αλήθεια, πόσοι προπονητές αποχαιρετούν μια πρώην ομάδα τους με αποφθέγματα ενός γνωστού συγγραφέα, με λόγια ποίησης, λόγια φιλοσοφικά?

22 Αυγούστου 2024. Ευρωπαϊκός αγώνας playoff για μια θέση σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Μια πράσινη αρμάδα πνίγει την Αζερικη Ζιρα με 6-0 μέσα στη λαοθάλασσα του ΓΣΠ. Πέμπτη συνεχόμενη νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια.

Η Ομόνοια σε ένα παιχνίδι κατέρριψε ένα ιστορικό ρεκόρ που κρατούσε 45 χρόνια και δημιούργησε ένα καινούργιο. Μεγαλύτερη σε ευρεία σκορ νίκη του συλλόγου και μεγαλύτερο σερί συνεχόμενων νικών (5) σε ευρωπαϊκή πορεία από οποιαδήποτε Κυπριακή ομάδα.

Ο διοικητής της πράσινης αρμάδας? Βάλντας Νταμπράουσκας.

Πέντε αγώνες είναι σίγουρα μικρό δείγμα αλλά οι υποσχέσεις που αφήνουν για την φετινή σεζόν είναι πολλές. Ποιος θα μπορούσε να φανταζόταν τέτοιο ξεκίνημα και τέτοιες παρουσίες της ομάδας τόσο νωρίς στην σεζόν, σε ευρωπαϊκά παιχνίδια? Η απάντηση βρίσκεται στα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος.
–Νίκος Καζαντζάκης

Λίγες μέρες πριν την εκκωφαντική νίκη με 6-0, ο Νταμπράουσκας είχε μπροστά του δυο επιλογές: την αναβολή της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος με τον Εθνικό Άχνας ή τη μη αναβολή που σήμαινε ότι η Ομόνοια θα είχε ένα έξτρα παιχνίδι ανάμεσα στα δυο κρίσιμα παιχνίδια με τη Ζιρα. Η απόφαση του Νταμπράουσκας να μην αναβάλει το παιχνίδι ήρθε κόντρα στη “παράδοση” που θέλει κυπριακές ομάδες (ακόμα και την Ομόνοια στο παρελθόν) να ζητούν την αναβολή. Κάτι που έκαναν οι άλλες δυο ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρώπη φέτος.

Στην επόμενη του δημοσιογραφική διάσκεψη, δυο μέρες πριν το παιχνίδι με την Ζιρα, ο Νταμπράουσκας είπε το εξής σε σχετική ερώτηση:

“Εάν θέλουμε να είμαστε διαφορετικοί και μεγάλη ομάδα, θα πρέπει να μπορούμε να αγωνιστούμε σε 2-3 παιχνίδια την εβδομάδα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει στο μυαλό μας ότι δεν έχουμε την αυτοπεποίθηση ή την πίστη για να παίξουμε 2-3 παιχνίδια τη βδομάδα. Αν λέμε απλά ότι έχουμε βάθος στο ρόστερ και δεν το δείχνουμε στην πράξη, πως να το πιστέψουμε!”

Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω.
–Νικος Καζαντζακης

Με την πιο πάνω απόφαση του και τις δηλώσεις, ο Νταμπράουσκας μετακόμισε από τα λόγια στην πράξη. Είναι εύκολο να λες ότι είσαι μεγάλη ομάδα. Είναι τόσο συνήθης να το ακούς πλέον από πολλές ομάδες, παράγοντες κτλ. Η μεγάλη ομάδα όμως στις πράξεις φαίνεται και για να φτάσει στις πράξεις πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία και το θάρρος να την ακολουθήσει, ειδικά όταν είναι δύσκολο να την ακολουθήσει διότι εκεί είναι που πραγματικά δοκιμάζεται.

Η στερνή, η πιο ιερή μορφή θεωρίας είναι η πράξη.
–Νικος Καζαντζακης

25 Αυγούστου 2024. Τρεις μέρες μετά το πρώτο παιχνίδι με τη Ζιρα, η Ομόνοια τίθεται αντιμέτωπη με τον Εθνικό Άχνας στο ΓΣΠ. Ένα μεγάλο στοίχημα και τεστ για τη φιλοσοφία που θέλει να εφαρμόσει ο Νταμπράουσκας. Ο Νταμπράουσκας παρατάσσει την ομάδα με 5 αλλαγές μετατρέποντας σε πράξη την πίστη του στο βαθύ ρόστερ της ομάδας. Η Ομόνοια έστω και δύσκολα κερδίζει με 3-0. Στη δημοσιογραφική διάσκεψη ο Νταμπράουσκας δεν κρύβεται πίσω από δικαιολογίες και αναγνωρίζει όλα τα στοιχεία που έφεραν τη νίκη άλλα και τις παγίδες που ίσως μας στοίχιζαν. Κάνει όμως και το εξίσου σημαντικό σχόλιο:

“Το πιο σημαντικό είναι πως πήραμε τους τρεις βαθμούς και πάμε στο Αζερμπαϊτζάν για να τελειώσουμε την δουλειά.”

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία μιας μεγάλης ομάδας είναι και η ικανότητα να παίρνει αποτελέσματά όταν δεν είναι στα καλύτερα της. Όταν δεν έχει πολλές μέρες να προετοιμαστεί. Όταν τις λείπουν βασικοί παίχτες. Όταν έχει παίχτες ανέτοιμους. Όταν δεν τις βγαίνουν οι φάσεις. Όταν κάνει τεράστια εμφάνιση σε ευρωπαϊκό παιχνίδι και μετά πρέπει να βρεί το ίδιο πάθος για ένα αγώνα απέναντι σε μια από τις θεωρητικά αδύναμες ομάδες του πρωταθλήματος (με όλο το σεβασμό προς τον Εθνικό Άχνας).

Φυσικά αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Νταμπράουσκας έδειξε τις προθέσεις του στο πόσο αδιάλλακτος είναι στο θέμα νοοτροπίας και τι φιλοσοφία θέλει να έχει η ομάδα του.

Ότι επιθυμείς να το φωνάζεις δυνατά, αγρίμι να γίνεσαι. Δεν ταιριάζει η μετριότητα με τη λαχτάρα.
–Νικος Καζαντζακης

“Οταν φορας αυτη τη φανελα, δε παιζει ρολο αν παιζεις εντος η εκτος.”

Η πιο πάνω δήλωση του Νταμπράουσκας ήρθε σαν απάντηση σε σχετική ερώτηση για τον επαναληπτικό, μετά το πρώτο ευρωπαϊκό μας παιχνίδι, η νίκη εντός έδρας στο ΓΣΠ με 3-1 απέναντι στην Τορπεδο.

Η επιβεβαίωση αυτής της νοοτροπίας ήρθε με ισάριθμες νίκες στα επόμενα δυο έκτος έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια; 1-2 με την Τορπεδο και 0-2 με τη Φερεχβαρ.

Αυτού του είδους οι επιβεβαιώσεις είναι όντως επιβλητικές. Υπάρχουν όμως και πιο μικρές, πιο απλές και ίσως πιο ενδεικτικές εφαρμογές αυτής της νοοτροπίας. Ποιος δεν θυμάται τον πανηγυρισμό του Μαριτς σε ένα τάκλιν του στην Ουγγαρία ωσάν και κέρδιζε τελικό πρωταθλήματος Μια παρόμοια φάση έγινε και με τον Εθνικό Άχνας στο ΓΣΠ. Στο πρώτο ημίχρονο σε μια φάση όπου ο Εθνικός ήταν κλειστός στην άμυνα και έδιωξε την μπάλα προς την άμυνα μας, ο Κουλιμπαλι έτρεξε και την επανέφερε γρήγορα κάνοντας νόημα στον Κουσουλο να την μεταφέρει στην περιοχή γρήγορα, όταν το σκορ ήταν ήδη 1-0.

Αγρίμι πρέπει να γίνεται ο άνθρωπος όταν η μετριότητα απειλεί μια όμορφη λαχτάρα.

Η αξία του ανθρώπου δεν είναι στη νίκη, αλλά στον αγώνα για τη νίκη.
–Νικος Καζαντζακης

Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι θα γίνει στο τέλος της σεζόν. Το τι γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι στα χέρια του Νταμπράουσκας, βρήκαμε ένα καπετάνιο άξιο να καθοδηγήσει το τεράστιο καράβι που ονομάζεται Ομόνοια. Άξιο όχι λόγω των αποτελεσμάτων που έφερε μέχρι τώρα. Άξιο επειδή οι αξίες και η φιλοσοφία που τον διαπρέπουν είναι ισάξιες της ιστορίας της Ομόνοιας. Άξιο διότι επιδεικνύει ένα θάρρος που θα έκανε περήφανους αυτούς που ίδρυσαν αυτό τον περήφανο σύλλογο.

Διαβάζοντας το βιογραφικό του Νταμπράουσκας, γίνετε πιο εύκολα αντιληπτό από που πηγάζει η φιλοσοφία του. Ο Ανδρέας Μουσκάλλης σε ένα εξαιρετικό άρθρο του περιγράφοντας το βιογραφικό του Νταμπράουσκας γράφει και το εξής:

“Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν ατέλειωτες συγκυρίες και δεδομένα. Όμως θεωρώ ότι ένας προπονητής με τέτοιο προσωπικό βιογραφικό και προσωπικότητα, είναι πιο κοντά στην επιτυχία παρά την αποτυχία.”

Νιώθω ευγνώμων που στο πηδάλιο της αγαπημένης μας Ομόνοιας βρίσκεται πρώτα ο άνθρωπος Βάλντας Νταμπράουσκας και μετά ο προπονητής. Νιώθω σίγουρος ότι αυτή είναι μονό η αρχή ενός πολύ όμορφου ταξιδιού. Ενός ταξιδιού που έχει πολλά να μας διδάξει, ανεξαρτήτως προορισμού. Η ελπίδα μου? Να μην ενδώσει ποτέ στη πίεση του κόσμου και στα τυχόν βραχυπρόθεσμα “οφέλη” που μπορεί να φέρει μια τυχόν “προδοσία” των αξιών και φιλοσοφίας που τον διακατέχουν.

Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: “Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;”. Πολέμα!
–Νικος Καζαντζακης

– Makis Otman